FonterraLatar Belakang Fonterra


Di New Zealand, ketika dalam kebanyakan negara Barat, kerjasama tenusu telah lama menjadi struktur organisasi utama dalam industri itu. Koperasi tenusu pertama telah ditubuhkan di Otago dalam 1871. Menjelang 1920, terdapat 600 kilang-kilang pemerosesan tenusu di mana kira-kira 85% dimiliki oleh kerjasama.

Dalam 1930-an ada lebih kurang 500 kerjasama, tetapi selepas Perang Dunia Kedua, pengangkutan lebih baik, teknologi pemprosesan dan sistem-sistem tenaga membawa kepada satu trend penggabungan, di mana kerjasama menggabungkan dan menjadi lebih besar dan kurang dalam bilangan.

Oleh akhir 1990-an, terdapat empat kerjasama: Waikato-berpangkalan New Zealand Dairy Group, Taranaki-berpangkalan Kiwi Co-operative Dairies, Westland Milk Products dan Tatua co-operative dairy company. Fonterra telah dibentuk dalam 2001 dari penggabungan dua kerjasama terbesar, New Zealand Dairy Group and Kiwi Dairies Co- berkuatkuasa, bersama dengan New Zealand Dairy Board, yang mana telah menjadi pemasaran dan ejen eksport untuk semua kerjasama. Fonterra dengan berkesan mempunyai monopsoni kawalan New Zealand tempatan dan mengeksport industri tenusu. Penggabungan mula-mula menolak oleh New Zealand Commerce Commission, tetapi kemudiannya diluluskan oleh New Zealand Kerajaan, dengan perundangan berikutnya menggugurkan peraturan industri tenusu, membenarkan untuk eksport produk tenusu untuk dijalankan oleh mana-mana syarikat. Dua kerjasama lebih kecil, Tatua dan Westland, tidakkah menyertai Fonterra, suka untuk kekal bebas.


Syarikat mempunyai perolehan tahunan sekitar US$17 bilion. Perniagaan terasnya mengandungi mengeksport produk tenusu di bawah jenama NZMP (95% pengeluarannya di New Zealand dieksport). Ia juga beroperasi perniagaan barang-barang pengguna bergerak pantas untuk produk tenusu, Fonterra Brands. Fonterra mempunyai beberapa subsidiari-subsidiari dan syarikat usaha sama beroperasi dalam pasaran seluruh dunia.


Fonterra Riverina Fresh dalam Wagga Wagga, New South WalesAustralia
Pada 2005, syarikat membeli satu kilang besar dalam Dennington, VictoriaAustralia, dari Nestlé, selepas mereka berpindah daripada koleksi susu dari para petani dan mengeluarkan susu tepung di Australia. Juga dalam 2005 syarikat membuat hampir mencapai membeli syarikat Australia Penternak Tenusu dan National Foods. Ia juga memeluk kepentingan 50 peratusnya dalam pengeluar tenusu Victoria Bonlac bagi pemilikan penuh. Pada masa ini $1 bilion pendapatan Fonterra ada dari jualan Australia, yang ada 14 peratus produk tenusu ia menjual seluruh dunia.

Pada Jun 2008, syarikat mendapat yogurt dan tenusu perniagaan pencuci mulut Nestlé Australia.

Pertukaran-pertukaran yang dicadangkan untuk struktur modal
Seksyen ini memerlukan pengembangan.
Pada November 2007, lembaga pengarah diumumkan program perundingan dua tahun mengenai pilihan penstrukturan semula utama pilihan mereka: meletakkan operasi perniagaan dalam satu berasingan disenaraikan syarikat, dengan koperasi memelihara satu kepentingan menguasai. Tujuan ialah untuk memberi lebih mengakses kepada dana untuk pertumbuhan dunia.

Dipuji oleh sesetengah kerana satu langkah berani yang akan membenarkan akses lebih baik untuk modal luar, cadangan-cadangan mendapat pembangkang penting dari kedua-dua pemegang saham petani dan kerajaan (yang dikehendaki lulus membolehkan perundangan). Walaupun termasuk satu julat perlindungan, para petani dengan jelas ambil berat di kawalan risiko kehilangan; dalam apa ada sesekali digambarkan sebagai satu mendemutualisasikan.

Lembaga membalas pada 2008 oleh rak November 2007 cadangan dan perundingan berlanjutan dan perbincangan dengan pemegang saham petani. Pada September 2009, lembaga mengumumkan proses tiga langkah memperbaharui struktur modal Fonterra. Pendekatan baru meninggalkan idea-idea satu senarai umum saham-saham Fonterra dan menahan 100% petani dan pemilikan koperasi.

Satu matlamat utama perubahan struktur modal ialah untuk menghentikan cucian jumlah wang yang banyak dalam dan daripada kunci kira-kira Fonterra setiap tahun apabila pengeluaran susu berubah-ubah. Di bawah struktur sebelumnya, para petani sepadan pemilikan saham mereka dengan pengeluaran susu mereka dengan mempunyai satu saham bekerjasama untuk setiap kilogram milksolids (kgMS) dihasilkan setiap tahun. Jika pengeluaran susu mereka menjatuhkan dalam sebarang musim, mereka boleh menebus saham-saham kembali ke koperasi, yang dikehendaki beli saham-saham berundur mereka. Akibatnya, Fonterra hadapi jumlah-jumlah yang besar risiko kehilangan modal saham melalui penebusan semasa kali merosot pengeluaran susu. Misalnya, selepas pengeluaran susu jatuh semasa 2007/08 kemarau, Fonterra terpaksa membayar $742 juta modal saham kepada para petani melalui penebusan.

Struktur modal mengubah juga cuba menyediakan lebih banyak insentif kepada petani meningkatkan pelaburan mereka dalam saham-saham Fonterra, membantu memastikan Fonterra mempunyai modal saham mencukupi membiayai peluang-peluang perkara berfaedah dan memandu satu bayaran lebih tinggi untuk penternak tenusu.

Dua langkah-langkah pertama perubahan struktur modal menerima sokongan baik dari pemegang saham petani di mesyuarat tahunan Fonterra pada November 2009. Langkah pertama para petani yang dibenarkan mengadakan" saham-saham di atas tahap pengeluaran susu tahunan mereka; para petani kini boleh mempunyai tambahan satu 20% "kering" saham-saham (iaitu sehingga maksimum 1.2 saham setiap kgMS). Terdapat juga ditingkatkan insentif-insentif kepada petani untuk memegang saham sekalipun kejatuhan pengeluaran mereka. Peraturan-peraturan tentang penentuan harga akhir transaksi saham musim juga mengemas.

Tangga kedua berubah cara saham-saham Fonterra dihargai untuk mencerminkan yang pemilikan saham disekat kepada para petani sahaja. Yang dahulunya, saham-saham Fonterra telah dinilai secara teori seolah-olah saham-saham secara bebas didagangkan seperti satu saham awam. Satu penilai bebas kemudiannya menaksir yang nilai pasaran terhad sepatutnya di satu 25% diskaun bagi secara bebas berniaga nilai.

Langkah ketiga, bertajuk "Trading Among Farmers", melibatkan lebih perubahan meluas kepada struktur modal Fonterra. Koperasi tidak lagi akan dimestikan mengeluarkan atau menebus saham-saham dengan bayaran yang tinggi dibuktikan melalui proses penilaian bebas. Sebaliknya, para petani akan membeli atau menjual saham sesama mereka pada harga pasaran melalui seorang petani hanya pasaran dagangan saham. Ini akan akibat dari membuat Fonterra berkongsi modal kekal, menyediakan koperasi dengan lebih keyakinan untuk melabur dalam projek-projek jangka panjang tanpa takut yang beberapa modal sahamnya mungkin diperlukan untuk membiayai penebusan dalam tahun-tahun akan datang.

Sebagai sebahagian daripada perubahan, para petani akan keanjalan lebih besar dengan pemilikan saham Fonterra mereka. Pemilikan saham maksimum adalah 2 kali pengeluaran (naik dari 1.2 kali meluluskan dalam langkah satu) dan para petani akan sehingga tiga tahun mematuhi peraturan-peraturan pemilikan saham ketika memasuki/keluar koperasi atau bertambah/menurun pengeluaran susu mereka.

Yang tambahan pula, Fonterra akan menubuhkan satu dana khas yang akan dari segi kewangan membantu membeli saham para petani (atau mengekalkan saham-saham mereka akan sebaliknya perlu menjual). Tabung itu akan membayar para petani untuk hak menerima dividen-dividen dan keuntungan/kehilangan dari sebarang perubahan dalam nilai beberapa saham mereka, tetapi petani masih pemilik saham-saham. Tabung itu akan menaikkan wang ia memerlukan membayar pemegang saham petani dengan menjual unit pelaburan kepada pelabur-pelabur. Fonterra akan memerlukan tabung itu bagi sasaran "mesra" pelabur-pelabur seperti sharemilkers, bersara para petani dan pembekal-pembekal Fonterra luar pesisir, walaupun orang awam dan institusi-institusi juga akan dapat menyertai. "Trading Among Farmers" cadangan pergi sebelum satu mesyuarat khas di 30 Jun 2010 dan menerima 89% sokongan dari pemegang saham petani undi, dengan mudah melebihi 75% ambang memerlukan satu undi baik. Fonterra sekarang ialah bergerak pelaksanaan dagangan saham petani dengan sistem baru itu mungkin mengambil kesan dari pertengahan 2011.

Jenama-jenama

Lebih rendah sebahagian daripada Fonterra Centre, ibu pejabat firma di Auckland
Jenama-jenama penting
Jenama-jenama di New Zealand
 • Sauh (susu)
 • Berlabuh Calciyum
 • Anlene
 • Paling BagusKapiti dan Mammoth Supply Co. (aiskrim)
 • Negara Goodness
 • Yogurt 2 Pergi, De Winkel, Baru dan Berasa Buah, Berlabuh Symbio (dahulunya Metchnikoff), Slimmers Choice and Mammoth Supply Co. (yogurt)
 • Primo (susu berperisa)
 • kurun, Zing, Whole (tulen/memberi rasa air)
 • Tanah BesarKapiti, Ferndale dan Galaksi, Italiano Sempurna (keju)
 • Fernleaf
 • Keseluruhan
Jenama-jenama di Australia
Unit perniagaan dan subsidiari-subsidiari
 • Fonterra Brands
Perniagaan barangan pengguna
 • Fonterra Ingredients
 • Fonterra Global Trade
Bahan-bahan tenusu pembekal bagi secara global berniaga pasaran
 • Fonterra Foodservices
Bekalan-bekalan layanan baik
 • Fonterra Group Manufacturing
Pemprosesan makanan dan operasi pembuatan Fonterra
 • Fonterra Milk Supply
Kutip dan susu Distribute dari ladang-ladang
 • Perkongsian Perkhidmatan
Kewangan, Komunikasi-komunikasi, M&D, Sumber Manusia, Strategi dan Perkhidmatan Maklumat.
 • RD1 - pembekal runcit luar bandar dimiliki penuh. RD1 telah dibentuk pada akhir 2001 melalui penggabungan RD1.com dan Town & Dua syarikat-syarikat bekalan luar bandar negara Agri-centres, Fonterra. Dengan pendapatan melebihi $440 juta, RD1 ialah New Zealand peruncit terbesar bekalan-bekalan pertanian untuk penternak tenusu. Ia beroperasi 51 kedai sepanjang New Zealand.
Prestasi persekitaran
Inisiatif-inisiatif
Fonterra mempunyai beberapa inisiatif berkaitan dengan perlindungan alam sekitar. Negeri-negeri dasar persekitarannya yang "Fonterra akan menunjukkan satu komitmen global melindungi persekitaran. Ketahanan, amalan alam sekitar baik dan peningkatan alam sekitar ialah asas komitmen alam sekitar Fonterra."[29]
Dalam 2003, Fonterra ada seorang penandatangan bagi Tenusu dan streams Accord Bersih, yang menetapkan satu jangkamasa untuk peningkatan kualiti air di ladang-ladang. Pada Februari 2008, Fonterra Environmentalist sulung Year diumumkan di Sarang Lebah.[30] Pada Julai 2007, Green Party meminta Fonterra untuk menggunakan penalti kewangan di pembekal-pembekalnya yang telah "kotor tenusu", dan terutama mendenda 'pencemar residivis' Crafar Farms.[31] Jurubicara MAF kata persetujuan telah mencapai kemajuan dalam sebilangan bahagian. "Di Canterbury, misalnya, hampir 90 peratus lembu telah dikeluarkan dari sungai-sungai, sementara hampir semua peladang terlibat telah menyediakan bajet mampan untuk isu zat makanan." [32] Kemajuan di Accord matlamat-matlamat dilaporkan oleh penandatangan-penandatangan pada Mac setiap tahun.
Pada Februari 2008, Fonterra Environmentalist sulung Year diumumkan di Beehive.[30] The Award terus satu perkongsian antara Keep New Zealand Beautiful and Fonterra. Fonterra ialah satu Corporate Sponsor Persatuan dan setiap tahun mengumpulkan kakitangan dari tapak pengilangan syarikat menyertai kempen Keep New Zealand Beautiful Clean Up Week, meluluskan sampah dari sekitar tepi jalan, bidang-bidang sukan, taman-taman dan pantai-pantai.[33]
Pada 2010, Fonterra melancarkan setiap ladangnya setiap tahun inisiatif. Fonterra merancang untuk memeriksa prasarana pengurusan efluen setiap ladang setiap tahun dalam satu langkah menangani ketakpatuhan dengan efluen tenusu majlis serantau peraturan-peraturan. Komitmen Fonterra termasuk berpasangan sumber-sumber yang ada mereka bagi membantu menjayakan mampan tenusu di ladang-ladang.[33]
Anugerah-anugerah
Dalam 2007, Fonterra memenangi dua anugerah dalam Kecekapan Tenaga dan Conservation Authority, Energywise Awards:
 1. Transpower Project Innovation Award; Pemenang: Fonterra co-operative Group - Gelung pemulihan haba Whareroa
 2. Contact Energy Management Award; Pemenang: Fonterra co-operative Group - Pasukan pengurusan projek cekap tenaga[34] Fonterra juga diperakukan untuk jalannya untuk projek landasan oleh EECA.[34]
Pada 2008, Fonterra Edendale memenangi tahunan anugerah Clean Air New Zealand Clean Air Society, yang mengiktiraf sumbangan-sumbangan luar biasa oleh individu-individu dan perniagaan-perniagaan mengkaji dan meningkatkan persekitaran.[35]
Pada 2009, Fonterra memenangi hadiah tertinggi di Environmental Packaging Awards Packaging Council of New Zealand untuk pengenalan dan promosinya satu lebih pembungkusan yang persekitaran mampan.[36]
Biofuels
Fonterra ialah New Zealand pengeluar terbesar biobahan api, memproses satu sisa aliran dari kasein mengeluarkan ke dalam etanol bio. Syarikat mengeluarkan lebih kurang 20 juta liter etanol premium setiap tahun.[37]
Sejak 2004, Fonterra telah menghasilkan etanol dari dadih, satu hasil sampingan kasein, dalam Edgecumbe, tumbuh-tumbuhan Tirau and Reporoa. Tumbuhan Edgecumbe tahun itu Fonterra mempamerkan kuasa biogagnya, beroperasi kenderaan Hyundai 1.8 liter di satu campuran petrol mengandungi 10 peratus etanol.[38] Pada 2008, Fonterra bermula membekalkan Gull Petroleum dengan etanol dari tumbuhan Edgecumbenya.[39]
Bahan api mempunyai faedah-faedah alam sekitar penting. Ia boleh diperbaharui, terbiodegradasikan, dan, dengan penurunan jumlah itu dalam penggunaan bahan api fosil, boleh membantu kempen memotong pengeluaran gas rumah hijau.[37] Setiap lima juta liter etanol menggunakan dalam biofuels menyelamatkan lebih daripada 7,000 tan karbon daripada memasuki atmosfera bumi.[40]
Air buangan Manawatu River
Dalam 2006, Forest and Bird meminta Fonterra untuk 'bersihkan perbuatannya', daripada mendapat perkenan terus untuk melaksanakan 8,500 meter padu setiap hari air buangan ke dalam Manawatu River.[41] Fonterra memberikan respons kepada permintaan Forest and Bird, menyepakati memperlakukan air buangan ia dibuang ke dalam Manawatu River, mengurangkan dengan banyak kesannya di sungai itu. Rawatan akan secara berperingkat-peringkat supaya oleh 2015 pelepasan akan dirawat kepada satu tahap di mana air akan muatkan pada berenang dalam sepanjang tahun.[40]
Pada 2010, Fonterra menandatangani satu perjanjian sukarela dengan majlis tempatan dan kerja-kerja sangat sejuk membersihkan sungai.[42] Fonterra telah menggalakkan para petaninya membersihkan sisa mereka dan menanam pokok di sisi jalan air.[43]
Pembasmian hutan bantahan Greenpeace tuduhan-tuduhan
Pada Ogos 2009, Greenpeace menuntut yang Fonterra terbabit dalam kemusnahan orang Indonesia dan hutan hujan Malaysia, menyebabkan kematian orang utan dan bertambah pengeluaran gas rumah hijau global. Sebagai respons, Federated Farmers kata penggunaan minyak isirung sawit tidak menyebabkan kemusnahan hutan tropika sambil ia ialah satu hasil sampingan sia-sia dengan hampir tiada nilai komersial. Seorang jurucakap John Hartnell menyatakan yang "Not satu milimeter hutan sedang dikemas hanya memberi makan lembu tenusu".[44]
Fonterra katanya berkongsi kebimbangan komuniti tentang kemusnahan hutan tropika, "yang mana dalam beberapa kes telah didorong oleh penubuhan ladang-ladang minyak sawit". Fonterra katanya menjadi proaktif dalam memastikan satu pembekalan bertahan isirong palma "dan memastikan kami tidak menyokong pembasmian hutan, secara langsung atau dalam secara langsung"[45]
Fonterra ialah seorang ahli Roundtable for Sustainable Palm Oil untuk memastikannya telah diberitahu atau ketahanan mengeluarkan di Asia Tenggara dan "untuk menyumbangkan secara aktif kepada sistem-sistem perakuan ketahanan yang lebih teguh"[45]
Fonterra juga perkara Greenpeace Aotearoa New Zealand bantahan dari Port of Tauranga di 16 September 2009 dan Pelabuhan Taranaki di 5 Februari 2011, di mana Greenpeace aktivis-aktivis menyerang kapal membawa makanan haiwan isirong palma, ditakdirkan untuk ladang-ladang tenusu.
Import-import isirong palma pergi dari 0.4 tan dalam 1999 hingga 455,000 tan dalam 2007 dan kemudian kepada 1.1 juta tan pada 2008,[46] satu perempat makanan haiwan berasaskan tapak tangan dunia.[47] Greenpeace kata yang pembasmian hutan untuk pengeluaran produk-produk pokok palma ialah satu penyebab penting perubahan iklim, dan kehilangan biodiversiti.[48]
Pengarah kempen Greenpeace Chris Harris kata hanya 4 peratus minyak sawit datang dari tempat-tempat mampan.[49] Greenpeace menyatakan yang hutan-hutan dibersihkan untuk penanaman pokok-pokok yang menghasilkan minyak sawit.
Bantahan kegunaan batu arang lignit
Dalam 17 November 2009, ahli-ahli Greenpeace membantah di Solid Energy's New Vale lignit terdedah lombong dekat Gore, New Zealand dengan membuka satu 40 oleh 40 meter bacaan sepanduk 'Fonterra Climate Crime'. Greenpeace membantah tentang penggunaan batu arang coklat Fonterra (lignit) di berdekatan Edendale Tumbuhan Fonterra. Greenpeace mengatakan yang tumbuhan Edendale akan membakar 179,000 tan lignit, yang akan melepaskan lebih daripada 250,000 tan pengeluaran karbon.[50][51]
Sebagai respons bagi bantahan, Fonterra kata, "Penggunaan We 13.9 peratus kurang tenaga pada hasil setiap tan produk eksport daripada kami melakukan dalam 2003. Itu bersamaan tenaga memerlukan untuk mendayai 100,000 rumah dan, saudara kepada 2003, mewakili pengurangan 320,000 tan metrik dalam CO2[52] pengeluaran gas rumah hijau pada 2010. Kami gunakan campuran terbaik sumber-sumber tenaga boleh didapati bagi kami di setiap laman-laman kami. Kami secara berterusan mencari cara-cara menjadi lebih cekap tenaga." [53]
Kerjasama melabur dalam teknologi seperti pemulihan haba di kilang, dan mencari kecekapan pemprosesan lebih besar.[53]
Pendakwaan pencemaran
Pada September 2010, Bay of Plenty Regional Council membuat satu kenyataan bahawa ia telah mendakwa Fonterra kerana membenarkan asid nitrik dan satu agen pembersih pedas darinya Edgecumbe kilang pemprosesan susu untuk tumpah ke dalam satu air parit hujan dan ke dalam satu alur. Fonterra telah didenda $24,000.[54] The Dominion Post[55] dan The New Zealand Herald melaporkan pendakwaan.[56]
Fonterra kini mendidik tempat-tempatnya di jalan terbaik mengurangkan pencemaran.[57]
Skandal susu Sanlu
Rencana utama: 2008 skandal susu Cina
Pada September 2008, satu daripada syarikat-syarikat tenusu terbesar dalam ChinaShijiazhuang Sanlu Group, 43% dimiliki Fonterra,[58] menarik balik lebih daripada 10,000 tan bayi susu tepung selepas skandal keselamatan makanan melibatkan pencemaran jenayah bekalan susu mentahnya dengan melamina . Dokumen-dokumen mahkamah menunjukkan syarikat terlebih dahulu mula menerima aduan-aduan anak-anak menjadi sakit setelah meminum susunya pada Disember 2007, tetapi hanya berhenti pengeluaran apabila Fonterra meniup wisel pada September 2008.[59] Selepas tumpuan awal di Sanlu, pengawal kualiti China kata yang pemeriksa-pemeriksa juga mendapati melamina kimia dalam susu tepung bayi dihasilkan oleh 22 syarikat seluruh negara.[60] Satu 300,000 bayi Cina yang dianggarkan telah terjejas, dan enam telah mati selepas masalah-masalah buah pinggang berkembang akibat minum formula susu tepung mengandungi melamina.[61]
Fonterra pertama menjadi sedar akan masalah di 2 Ogos 2008, apabila lembaga Sanlu, yang mempunyai tiga pengarah-pengarah Fonterra, telah dinasihatkan terdapat satu masalah dengan pencemaran rumusan bayi. Perolehan kembali perdagangan bermula segera selepas Fonterra terlebih dahulu diberitahu.[62] Perdana Menteri Helen Clark kemudian berkata Fonterra telah melobi untuk satu arahan panggil balik awam sejak 2 Ogos, tetapi itu "pihak berkuasa tempatan di China tidak akan melakukannya. Di satu peringkat tempatan . Saya rasa kegemaran pertama ialah untuk cuba dan meletakkan sehelai tuala atas ia dan menghadapi ia tanpa satu perolehan kembali rasmi." Cik Clark kata dia terlebih dahulu mendengar pencemaran di 5 September dan tiga hari kemudian mengarahkan yang Beijing diberitahu secara langsung, memintas pihak berkuasa China tempatan dan kedaerahan.[63]
Di 21 September 2008, satu rencana pengarang dalam The New Zealand Herald mempersoalkan "keberanian moral dan kepimpinan" ketua pegawai Fonterra Andrew Ferrier. Memetik nilai korporat nombor satu Fonterra, jurnal dipersoalkan mengapanya mengambil hampir sebulan selepas ia telah sedar akan pencemaran sebelum ia melaporkan kerajaan. Ia kata siaran akhbar Fonterra telah "kecil-kecil diteliti oleh peguam-peguam dan pusing doktor-doktor dan bahawa syarikat itu ada jauh kurang meminati 'keberanian moral dan kepimpinan' daripada ia ada dalam menjaga kedudukannya sendiri."[64] Keesokan harinya, Helen Clark, bersetuju yang syarikat telah juga memperlahankan untuk bersuara.[65] Ferrier juga dikutuk oleh Business Day untuk dia "senyap perah dengan tangan", apabila dia sepatutnya segera meniup wisel.[66] Ferrier menafikan Fonterra tahu bahawa Sanlu berbohong untuk lapan bulan menyembunyikan aduan-aduan tentang formula bayinya mengakibatkan keuzuran.[67] Katanya jika seorang pasangan tidak bercakap benar bagi yang lain "anda miliki satu kegagalan kritikal dalam hubungan tersebut". Dia mengakui orang lebih dalam ke bawah dalam organisasi mereka di China boleh jadi "menipu kami".[68] Bagaimanapun, Access Asia, perundingan pengguna berasaskan Shanghai, kata Fonterra ada satu contoh klasik eksekutif-eksekutif kebaratan di China "believ[ing] nasihat dalam buku-buku perniagaan yang mereka mesti mengelak membuat rakan kongsi tempatan mereka 'jatuh air muka' dengan apa-apa perbelanjaan." Ia mencadangkan Fonterra membayar satu harga yang berat dalam pembatalan, suatu perniagaan merosakkan dan kutukan awam.[69]
Dalam sidang akhbar video dengan wartawan pada September 2008, Ferrier kata bekalan susu Sanlu mungkin telah disabotaj. Dia menambah syarikat tidak tampil ke hadapan dengan maklumat terdahulu kerana ia sedang menunggu proses panggil balik untuk langkah melalui sistem China.[70]
David Oliver, satu orang New Zealand yang bekerja sebagai satu penasihat korporat kepada syarikat-syarikat dalam industri pertanian Cina, rasa yang manakala Fonterra mempunyai perwakilan lembaga pengarah dalam Sanlu, tak mungkin mereka mempunyai banyak mempengaruhi di dalam syarikat ketika mereka hanya mempunyai satu kepentingan minoriti.[71]
Kata Ferrier, "Saya boleh melihat diri saya dalam cermin itu dan mengatakan Fonterra bertindak benar-benar penuh tanggungjawab dalam yang ini. Jika anda tidak mengikuti peraturan-peraturan tempat pasaran individu kemudian saya rasa anda mendapat tidak bertanggungjawab."[62] Ferrier kemudian berkata maklum balas dia menerima dari kedua-dua kerajaan dan hubungan-hubungan perniagaan di China ialah Fonterra ada dilihat telah bertindak berintegriti.[72]
Pada September 2008, Henry van der Heyden, pengerusi lembaga, kata skala tragedi telah "benar-benar mengejutkan". "Kerana satu akibat secara langsung pencemaran jenayah susu di China, Fonterra telah mengiktiraf tuduhan merosakkan $139 juta menentang nilai aset pelaburannya dalam SanLu." "Berikutan kerosakan ini, anggaran terbaik Fonterra pada ketika ini masa, dari nilai buku pelaburannya dalam Sanlu merupakan lebih kurang $62 juta", yang mana ada 69 peratus di bawah nilai aset sebelumnyanya.[68] "Kami telah belajar satu pengajaran menyakitkan amat melalui ini dan kami akan menjadi banyak, lebih mencurigakan seluruh dunia di memastikan keselamatan dan integriti rantaian bekalan kami di mana-mana di dunia," kata Ferrier. Tetapi dia juga menyatakan bahawa syarikat tidak boleh 100% tertentu menentang satu pencemaran jenayah rantaian bekalan, yang merupakan apa yang telah terjadi dalam kejadian ini.[71]
Di 17 September 2008, Fran O'Sullivan[73] menyatakan yang Fonterra telah pun menyediakan "naik ladang tenusu 3000 kepala di China sendiri menyediakan hasil bermutu dan menunjukkan amalan terbaik."
Di 10 Oktober 2008, Ferrier mengumumkan di Beijing yang Fonterra akan "mendermakan NZ$8.4 juta bagi Soong Ching Ling Foundation atas lima tahun untuk satu projek kebajikan bekerjasama menyediakan rawatan perubatan dan nasihat kepada wanita hamil dan ibu-ibu bayi-bayi dalam masyarakat luar bandar." Andrew Ferrier kata Fonterra ada "dikejutkan oleh darjah tragedi" dan dana didermakan menubuhkan untuk "membolehkan untuk diatasi jangka panjang pada bayi dan kesihatan ibu keibuan." Andrew Ferrier kata pengguna China telah hilang kepercayaan dalam Sanlu, bukan Fonterra, dan Fonterra bekerja ke arah membina semula satu rantaian bekalan selamat produk tenusu.[74]
Pada April 2009, semasa satu lawatan rasmi oleh New Zealand Prime Minister John Key ke Beijing, Chinese Premier Wen Jiabao meminta Prime Minister Key untuk pertolongan dalam memajukan standard keselamatan makanan bagi China. Mr Key kata Perdana Menteri Cina menganggap skandal susu tercemar 2008 satu kejadian sekali yang boleh melupakan kedua-dua buah negara.[61] Satu laporan oleh Fran O'Sullivan dalam New Zealand Herald[75] kata yang Fonterra telah belajar beberapa pengajaran-pengajaran berat dari Sanlu dan syarikat mesti ada keyakinan dalam keselamatan rantai bekalan susunya di China sebelum melabur semula nyata sekali dalam pengeluaran tempatan produk tenusu.

0 comments:

Post a Comment